Problemen met Truma SX

Over de verschillende merken, het inbouwen, problemen met movers
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ElddisCrusader
Berichten: 94
Lid geworden op: do 1 jun 2017 12:11
Locatie: Vlissingen

Problemen met Truma SX

Bericht door ElddisCrusader » za 13 aug 2022 14:30

In april heb ik een nieuwe mover laten monteren ter vervanging van mijn 15 jaar oude Truma SE. Er is gekozen voor een handbediende Truma SX. Vanaf de montage had ik regelmatig problemen met uitval van de communicatie tussen afstandbediening en systeemkast (groene lampje op AB uit en rode lampje op systeemkast langzaam knipperend).
Die problemen deden zich soms ook op de camping voor maar in ieder geval wanneer ik de caravan van de oprit af wilde rijden of "de hut" op de oprit wilde zetten. De caravan staat altijd bij het huis.
Natuurlijk heb ik regelmatig contact gehad met de leverancier en er zijn diverse mogelijkheden tot storing aan de orde geweest.
Zo bleek het mogelijk dat een weerstation de oorzaak zou kunnen zijn en ons weerstation, waarvan de antenne ongeveer 7 meter van de caravan zit, bleek op dezelfde frequentie te werken als de afstandbediening van de Truma (868 mhz). Na verwijdering van de batterijen van het weerstation leek het probleem opgelost maar uiteindelijk bleef de storing zich toch voordoen.
Toen is de afstandbediening vervangen en is de oplaadprocedure aangepast maar ook dat gaf geen soelaas. Na een paar meter rijden valt het contact uit en vervolgens herhaald zich dat nog een paar maal.
Gisteren kwam de leverancier met de vraag of er misschien een zendmast in de buurt staat. Ik had aan die mogelijkheid zelf ook al gedacht en op internet voorbeelden gevonden van uitval van autosleutels en weigering van de afstandbediening van garagedeuren. Het ging dan echter om apparaten die op 434mhz. werken en op hol slaan wanneer ze een signaal ontvangen van digitale radio dat op 216 mhz of daaromtrent zit. Inderdaad zit er bij mij een zendmast in de buurt op ongeveer 200 meter in een rechte lijn. De mast is 30 meter hoog anders komt hij niet boven de bomen uit. Het zou dus kunnen dat ik daar last van heb.
Mijn leverancier heeft de afgelopen week tweemaal een melding van klanten gehad die dezelfde storing ondervinden. Hij heeft al contact opgenomen met Truma en ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen. Het ligt voor de hand dat al die electronische signalen van tegenwoordig elkaar uiteindelijk in de weg gaan zitten. Nog even en ik zet mijn mover aan en bij de buren gaan de gordijnen dicht.
Subaru Forester 2.0XT 2004, Elddis Crusader Hurricane 2007, Truma SX, Optima 55Ah, Oyster Vision 2-85, Obelink Markies 350

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 28841
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door Chris » za 13 aug 2022 15:07

Dat laatste hoef je idd niet gek van op te kijken dan tenminste, je bent er al op voorbereid.
Maar, al deze signalen zijn z.g. DECT signalen.
Een soort elektronische versleuteling van het stuursignaal van de AB.
( draadloze thuis telefoons hebben dat DECT b.v. ook)
Maar...
Het is ondertussen enorm druk op die 433 en 866 Mhz banden... en iedereen zit iedereen een beetje in de weg.
Dus een stoorzender in de buurt zal niet positief meewerken.

Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen.
Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de ontvanger, de stuurkast in de caravan beter afgeregeld zou moeten worden.
Nu is dat niet meer zoals vroeger met wat trim potmetertjes en varicapjes, maar het zal softwarematig aangepast moeten worden.
Truma is idd aan zet..
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
workel
Berichten: 2779
Lid geworden op: wo 11 jan 2017 14:41

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door workel » za 13 aug 2022 15:36

Hier ook storing gehad op de nieuwe Truma SX.

Rode driehoek op afstandsbediening. Knipper combinatie op de stuuringskast.

Dealer heeft nieuwe linker motor besteld. Had het idee dat het daar aan lag.

Uiteindelijk bleek rode stekker van de mover motor los te zitten. Was van buiten niet zichtbaar maar bij demontage van de kap wel. Stekker vast gezet en aangekomenen.

Mijn rechter mover draaide wel. Heb de rode en zwarte draad op advies van dealer op de accu gezet.

Probleem opgelost.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Vergeet de stress.........ga kamperen! knipoog.gif

Gebruikersavatar
ElddisCrusader
Berichten: 94
Lid geworden op: do 1 jun 2017 12:11
Locatie: Vlissingen

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door ElddisCrusader » zo 14 aug 2022 11:13

Gisteren ontving ik het blad van ACSI - Freelife. Daarin worden ook lezersvragen beantwoord. Op pagina 15 heeft een mijnheer uit Helmond ook problemen met zijn Truma SX. Hij komt 2x per jaar op een camping waar het campingpersoneel met walkietalkies rondlopen. Hij heeft het idee dat zijn mover problemen heeft door het signaal van die apparatuur. Degene die de vragen beantwoord geeft aan dat draadloos bediende apparatuur inderdaad gestoord kan worden door portofoons maar ook een gsm kan de boosdoener zijn. Het euvel zit dan ik de elektronische kwaliteit van de zender en de ontvanger. Nu hoop ik wel dat Truma zijn apparatuur voorziet van deugdelijke onderdelen. Gelukkig geeft ingenieur Joop Stam aan dat je zelfs een grote zware caravan best op zijn plaats krijgt zonder mover. De helpende handen op de camping zijn immers nooit ver weg. Ik hoop wel dat deze mijnheer niet bij Truma werkt want dan kunnen de huidige eigenaren van de Truma SX het verder wel schudden. Mijn leverancier heeft inmiddels de problemen voorgelegd aan de importeur. Jullie horen er van zodra ik bericht heb.
Subaru Forester 2.0XT 2004, Elddis Crusader Hurricane 2007, Truma SX, Optima 55Ah, Oyster Vision 2-85, Obelink Markies 350

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 28841
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door Chris » zo 14 aug 2022 11:28

Ik denk niet dat het aan de deugdelijkheid van de onderdelen ligt maar aan het correct reageren van de software.
In de stuurkast zit een ontvanger, die is geprogrammeerd voor de DECT signalen... en dat moet exact kloppen... en vooral geen stoorsignalen uit de omgeving oppikken.
Stoorsignalen is een ramp hoor... met alles...

Er wacht een duidelijke taak voor Truma..nieuwe software verzorgen.
Maar dan...
Is er een mogelijkheid om de SX te updaten of moet de kast dan terug??
Dat weet ik niet....helaas.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
Pee
Berichten: 27
Lid geworden op: ma 11 jun 2018 20:10
Locatie: Oost-Brabant, BE

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door Pee » zo 14 aug 2022 14:05

Hetzelfde probleem met mijn mover Truma XT. Thuis op de oprit en voor naar de stalling in de tuin te rijden valt de mover ook dikwijls stil en begint de afstandsbediening te piepen. Dan moet ik de afstandsbediening uitschakelen en terug inschakelen. Dan hoor ik de mover terug activeren. Dan kan ik verder moveren tot de mover terug stil valt. Zelfs al sta ik vlak naast de caravan waar de unit van de mover is geplaatst. Op de campings heb ik het probleem minder.
Batterij is goed. Bekabeling is ook in orde. Batterijen in afstandsbediening reeds meermaals vervangen.
Ik vermoed ook dat het probleem ligt aan het signaal dat verstoord wordt.
Met de vorige caravan met een Kronings mover had ik dit probleem niet.
Land Rover Discovery Sport R-Dynamic met Eriba Nova 585GL

Gebruikersavatar
ElddisCrusader
Berichten: 94
Lid geworden op: do 1 jun 2017 12:11
Locatie: Vlissingen

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door ElddisCrusader » wo 17 aug 2022 10:55

Mijn leverancier heeft gisteren voor de vierde keer gevraagd om de kast uit te bouwen en op te sturen. Ik heb dit geweigerd omdat ik mijn aanspraak op garantie niet in gevaar wil brengen. Verder vind ik het ook geen pretje dat het verzenden onder de verantwoordelijkheid van de verzender gebeurt. Mocht PostNL het pakket dus kwijtraken dan komt de nieuwe kast voor mijn rekening. Aangezien het probleem waarschijnlijk te maken heeft met de nabijheid van een zendmast heb ik aangegeven dat ik graag heb dat een monteur de nieuwe kast bij mij aan huis komt monteren. Er kan dan gelijk bekeken worden of het probleem is opgelost. Vandaag kreeg ik een mailtje dat er een monteur langs komt met een nieuwe kast. Vanwege de vakanties kan dit nog even duren maar dit geeft moed.
Subaru Forester 2.0XT 2004, Elddis Crusader Hurricane 2007, Truma SX, Optima 55Ah, Oyster Vision 2-85, Obelink Markies 350

Gebruikersavatar
ElddisCrusader
Berichten: 94
Lid geworden op: do 1 jun 2017 12:11
Locatie: Vlissingen

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door ElddisCrusader » vr 26 aug 2022 19:09

Afgelopen woensdag kwam de monteur van de leverancier langs om het probleem nader te beschouwen. Heb hem het gedrag van de mover uitgelegd en hem gewezen op de nabij gelegen zendmast. Vervolgens is een nieuwe systeemkast gemonteerd. Het gedrag van de mover blijft hetzelfde. De caravan rijdt een paar meter en de verbinding tussen AB en systeemkast wordt verbroken. Vervolgens wordt een nieuwe AB ingelezen maar dat helpt evenmin. De systeemkast wordt daarna overeind gezet. Die was namelijk liggend op de bodem aangebracht. Ook dit heeft geen resultaat. Soms zit er oxydatie op de hoofdschakelaar. Die wordt kortgesloten maar ook dat heeft geen resultaat. De hele bekabeling wordt gecontroleerd op losse contacten maar de monteur blijkt zijn werk goed gedaan te hebben. Niets helpt dus en wat er over blijft is het uitlezen van de systeemkast met apparatuur van Truma. Een en ander wordt doorgebeld naar de zaak en vervolgens nemen wij afscheid van de monteur die zijn uiterste best gedaan heeft. De kast wordt maandag a.s. uitgelezen en hopelijk komt daar iets uit. Wij gaan overmorgen weer een paar campings aandoen en ik zal de bevindingen noteren t.b.v. de oplossing van het raadsel.
Subaru Forester 2.0XT 2004, Elddis Crusader Hurricane 2007, Truma SX, Optima 55Ah, Oyster Vision 2-85, Obelink Markies 350

Gebruikersavatar
dennisb
Berichten: 491
Lid geworden op: wo 3 aug 2016 17:23
Locatie: KWK

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door dennisb » vr 26 aug 2022 20:57

Ik heb ook een SX mover en regelmatig moet ik de AB uit en aan doen tijdens het moveren. Ik denk dan dat ik te ver van de caravan ben, maar soms sta ik er naast. Dus doe ik de AB uit en aan en gaat ie verder.

@chris
Als de AB op de frequentie zit van 868MHz dan is dat geen dect maar meer helzelfde als domotica zoals zigbee en vibaro spul. Best een onveilige frequentie omdat het geen of weinig beveiliging kent
Volkswagen Passat Variant 2.0FSI | Hobby 490 KMF | Powrmover | Headway 15Ah accu

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 28841
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: Problemen met Truma SX

Bericht door Chris » vr 26 aug 2022 21:02

[re.gif]

Klopt Dennis...
Maar dat zegt maar weinig caravanners iets.....
Maar wil je dan zeggen dat 868 MHz gewoon een open gat is???
Nee toch... kan toch bijna niet....er moet e.o.a. versleuteling zijn bijna.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Plaats reactie

Terug naar “Movers”