3 Fase werkt 2 Fase niet

Over klussen, reparatie en onderhoud van elektra en alles wat daar bij hoort.
Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 15:18

[re.gif]

Hoppa... waarheid als een koe.... awhoea.gif awhoea.gif
t'Kan maar effe duidelijk zijn he..
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
thmeyer
Berichten: 1248
Lid geworden op: vr 6 apr 2012 13:14
Locatie: Nat. park Utrechtse Heuvelrug

1 stopcontact (WCD) werkt niet meer

Bericht door thmeyer » vr 14 jan 2022 15:31

TFJ schreef:
vr 14 jan 2022 13:12
thmeyer schreef:
vr 14 jan 2022 12:52
Maar dit soort opmerkingen worden op dit forum vaker gemaakt en daarom reageer ik normaal gesproken er niet op !!
Wat bedoel je hiermee te zeggen?
Hoi TFJ,

Aarding is zeker een belangrijk ding, maar TS heeft een stopcontact wat niet meer werkt.
Maar nu hebben we over aarding en daar is geen vraag over gesteld.
Wel heb ik een oplossing voor jouw opmerking. zie bijlage
Bijlagen
afbeelding_2022-01-14_152859.png
spanningstester
afbeelding_2022-01-14_152859.png (93.35 KiB) 254 keer bekeken
Groeten Theo (Seat Altea 1.8 TSI DSG-7 155 Kw 210 pk, Avento 445 TF, Truma Ultraheat en Hawker SBS60 Accu, incl. privat WiFi-netwerk (Alfa R36 Special+)

Paul Vingerhoets
Berichten: 1057
Lid geworden op: zo 17 jul 2016 12:31

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Paul Vingerhoets » vr 14 jan 2022 15:43

Vandaar dat Ls ik meet ik nooit spanning meet op de wcd met die ouderwetse schroevendraaier met lampje, ik deed nooit mijn schoenen en sokken uit tijdens gebruik stom.gif
Kreeg nadien wel geregeld een tik op mijn vingers, maar weet nog steeds niet wie dat deed..

Tegenwoordig gebruik ik degene met 2 pennen en led werkt bij hooge spanning en lage spanning zowel wissel als gelijkstroom..
Ford Focus 1.6 ecoboost
Dethleffs 490 BLF, unico bologna 13,1
geen hobby maar toch een hobby

TFJ
Berichten: 438
Lid geworden op: zo 16 mei 2021 10:12

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door TFJ » vr 14 jan 2022 15:45

Die ouderwetse spanningzoekers zouden ze moeten verbieden knipoog.gif

Gebruikersavatar
thmeyer
Berichten: 1248
Lid geworden op: vr 6 apr 2012 13:14
Locatie: Nat. park Utrechtse Heuvelrug

1 stopcontact (WCD) werkt niet meer

Bericht door thmeyer » vr 14 jan 2022 15:49

[re.gif]
Dit heb allemaal te maken met meten is weten.
Daarom moet je meten wat je kan, mag of moet meten !! knipoog.gif

Een ouderwetse spanningszoeker is en blijft handig, alleen geen 100% zekerheid.
Daarom een multimeter of een spanningstester met een kabel er aan.
Laatst gewijzigd door thmeyer op vr 14 jan 2022 15:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten Theo (Seat Altea 1.8 TSI DSG-7 155 Kw 210 pk, Avento 445 TF, Truma Ultraheat en Hawker SBS60 Accu, incl. privat WiFi-netwerk (Alfa R36 Special+)

Paul Vingerhoets
Berichten: 1057
Lid geworden op: zo 17 jul 2016 12:31

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Paul Vingerhoets » vr 14 jan 2022 15:52

Waarom verbieden E doen wat ze moeten doen namelijk laten zien of er spanning op een draad staat of niet..

Maar om terug te comen op de caravan van TS het is een klusje maar best alle draden en verbindingen nakijken cq aanpassen naar meer huidige standaard de kans is groot dat je het probleem dan vanzelf oplost..
Ford Focus 1.6 ecoboost
Dethleffs 490 BLF, unico bologna 13,1
geen hobby maar toch een hobby

Gebruikersavatar
Hobby Linka
Moderator
Berichten: 15855
Lid geworden op: do 31 mar 2011 19:39
Locatie: Het kan in ......

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Hobby Linka » vr 14 jan 2022 16:04

Zullen we weer on-topic gaan het is hier geen babbelbox.
Hobby Linka



Hobby 460 UFe de luxe 2007 met Truma Aventa-dakairco, Truma SE R mover, Optima Yellow Top 4.2 accu, Truma DuoControl en Alfa R36 router met Tube-U(N).
Peugeot 308

Het kan niet fout gaan,
hooguit anders dan verwacht.

Gebruikersavatar
j vd b te v
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 22 jul 2019 10:51
Locatie: Veldhoven

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door j vd b te v » vr 14 jan 2022 16:16

Beste mensen, ik kom niet vaak op dit forum. Zojuist toevallig eventjes en dit topic stond bovenaan. De titel wekte mijn nieuwsgierigheid.
Na alles te hebben gelezen onthoud ik mij van commentaar. (Ik moest wel eerst even mijn nekharen weer glad strijken, die stonden recht overeind namelijk... mrgreen.gif
Wel ben ik er van overtuigd, dat TS zeer DRINGEND hulp nodig heeft.
Daarom mijn vraag aan TS: waar woon je? Want er moet echt ASAP iemand jou gaan helpen op locatie!!!!
Ik woon in Veldhoven in elk geval. Dus Dbo, als je dit leest.......
Bürstner Premio 470TS 2021 met Ford Kuga MK2 1,5 Ecoboost Automaat AWD 184 PK 2015

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 16:36

Dezelfde conclusie had ik al veel eerder getrokken en gemeld...
Ook al in een ander draadje over zijn keuken verlichting.
Maar TS woont in Belgie... en da's wat (te) ver van mijn bed.

Exact mijn mening... schoenmaker blijf bij je leest.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
j vd b te v
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 22 jul 2019 10:51
Locatie: Veldhoven

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door j vd b te v » vr 14 jan 2022 16:52

Chris schreef:
vr 14 jan 2022 16:36
Dezelfde conclusie had ik al veel eerder getrokken en gemeld...
Ook al in een ander draadje over zijn keuken verlichting.
Maar TS woont in Belgie... en da's wat (te) ver van mijn bed.

Exact mijn mening... schoenmaker blijf bij je leest.
Ik woon niet ver van België, maar Ieper bijvoorbeeld, is nog meer dan 200 km bij mij vandaan.
Wederom is hier het nut aangetoond om je locatie in je profiel te vermelden.
Bürstner Premio 470TS 2021 met Ford Kuga MK2 1,5 Ecoboost Automaat AWD 184 PK 2015

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 17:15

TS meldde : Moorslede

Ik heb geen idee waar dat is.

Even opgezocht... JAja... is vlak bij Veldhoven. awhoea.gif
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
j vd b te v
Berichten: 9
Lid geworden op: ma 22 jul 2019 10:51
Locatie: Veldhoven

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door j vd b te v » vr 14 jan 2022 18:02

Chris schreef:
vr 14 jan 2022 17:15
TS meldde : Moorslede

Ik heb geen idee waar dat is.

Even opgezocht... JAja... is vlak bij Veldhoven. awhoea.gif
Inderdaad, vlakbij Ieper, dus vlakbij Veldhoven. De wereld is een dorp... mrgreen.gif
Bürstner Premio 470TS 2021 met Ford Kuga MK2 1,5 Ecoboost Automaat AWD 184 PK 2015

Dbo
Berichten: 60
Lid geworden op: ma 4 okt 2021 20:23
Locatie: Moorslede, België

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Dbo » vr 14 jan 2022 18:59

Is vlakbij Ieper inderdaad haha. Ik zal meteen de locatie aanvullen en voeg meteen ook de trekker toe en welk type caravan.

Ik ben daarnet de multimeter gaan halen. Even opgezocht en ik denk dat het hiermee moet lukken.
IMG-20220114-WA0007.jpeg
Dc en 20. Ik ver moed dat de bruin en blzuwe draden 12 v zijn dus daarom dat ik het zo zal proberen.

Zwart op blauw en rood op bruin als ik het goed heb?

Morgen ga ik het doen overdag (heb nog geen foto kunnen nemen van de omvormer).
Skoda Octavia combi Clever 7-speed automaat en een Knaus Sudwind 450 TU uit 1994

TFJ
Berichten: 438
Lid geworden op: zo 16 mei 2021 10:12

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door TFJ » vr 14 jan 2022 19:18

Dbo schreef:
vr 14 jan 2022 18:59
Dc en 20. Ik ver moed dat de bruin en blzuwe draden 12 v zijn dus daarom dat ik het zo zal proberen.

Zwart op blauw en rood op bruin als ik het goed heb?
Als je de polariteit fout hebt, dan zal bij 12V gelijkstroom je meter gewoon een negatieve waarde aangeven.
Dus stel je meet een accu door met de zwarte op de plus en de rode op de min pool, dan lees je -12V af.

Ik weet niet hoe goed die meter beschermd is, maar als je hem op ingesteld hebt op 20V DC maar wat je gaat meten is 230V wisselspanning, dan loop je het risico de meter op te blazen.
Dus mijn advies zou zijn, zet de meter op 250V ~ (wisselstroom) en meet zo eerst wat je wilt meten. Meet je zo niks, dan pas de meter terug naar 20V DC.

Foto ff gedraaid knipoog.gif

meter.jpg

Dbo
Berichten: 60
Lid geworden op: ma 4 okt 2021 20:23
Locatie: Moorslede, België

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Dbo » vr 14 jan 2022 19:42

Bedankt TFJ voor de goede raad!

De rode pin mag blijven zitten dan als ik aanpas naar 250 v wissel?

Zal het morgen met de instellingen die je voorstelt proberen.

Ik zal het zo doen: zwarte pin op blauwe draad en rode pin op de bruine draad.
Skoda Octavia combi Clever 7-speed automaat en een Knaus Sudwind 450 TU uit 1994

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 19:48

Ik zou ook ( ivm de meter beveiliging) eerst op de meter op 250 volt wisselspanning zetten.
Dan kunnen er 2 dingen gebreuren...
Je meet of 230 volt wisselspanning, of wat ook nog kan ...12-16 volt wisselspanning...( afhankelijk van de gebruikte omvormer in de caravan)
Dan weet je dat je een wisselspanning systeem te pakken hebt....daar kunnen geen LED lampen of pompjes direct op aangesloten worden.

Of...
Meet je niks... dan omschakelen naar 20 Volt gelijkspanning..
Daar zal je geen wisselspanning meten maar wel de eventuele 12 volt gelijkspanning die voor het pompje aanwezig moet zijn.

Je meet dus geen wisselspanning op het gelijkspannings meetbereik... andersom is niet ondenkbaar... dat zou wel kunnen.

Meet je dan nog niks dan is het een spanningsvrije draad... of wat ook kan... een schakel draad... die naar b.v. een lamp gaat.
Eerst maar de eerste... op 250 Volt AC... ~ dit tekentje... beginnen..


Nog eentje..
Een digitale meter is niet polair gevoelig.
Als je wisselspanning meet al helemaal niet.... je meet altijd wat er aan spanning op staat.

Is het gelijkspanning en je zou de meetpennen verkeerd om aangesloten hebben, dan zie je alleen een - (min teken) voor de gemeten waarde staan, gebeurt niks
Maar jij weet dan dat de plus en min net andersom zitten.
Laatst gewijzigd door Chris op vr 14 jan 2022 19:55, 2 keer totaal gewijzigd.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 19:52

Nog eentje...

De rechter blauwe schaal is Ampere.
Die is voor gelijkstroom.....
Samen met de bovenste rode bus op de meter.

Gebruik die maar niet... dan moet je echt meer weten van meten... net als Hfe en Ohms... laat die maar effe buiten gebruik.
Hou het bij Spanning meten....
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

TFJ
Berichten: 438
Lid geworden op: zo 16 mei 2021 10:12

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door TFJ » vr 14 jan 2022 20:01

Dbo schreef:
vr 14 jan 2022 19:42
De rode pin mag blijven zitten dan als ik aanpas naar 250 v wissel?
Ja, die rode meetdraad op de meter moet je allen verplaatsen als je ampères gaat meten.
Maar zoals Chris hierboven ook al aangeeft, daar moet je je niet mee bezig houden.

Spanning meet je over iets (je meet er parallel over), ampère meet je door iets (je zet het ermee in serie) en daarmee is het heel eenvoudig om een multimeter op te blazen. Maar vergeet dat gewoon, dat ga je toch niet gebruiken.

Ohm meter is wel super handig hoor thumbup.gif

Voor de duidelijkheid:
Dus als je iets hebt gemeten wat 12V gelijkstroom is en je gaat ergens anders in de caravan meten, de multimeter opnieuw eerst terug naar 250V wisselstroom.
Pas als je zeker weet waarmee je te maken hebt (zeg 12V gelijkstroom) kun je de multimeter daarop laten staan.

Succes thumbup.gif
Laatst gewijzigd door TFJ op vr 14 jan 2022 20:06, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 20:05

[re.gif]

Ohm meter is zeker handig als je 300% zeker bent dat er geen spanning op de te meten bedrading id staat.
En wordt direct ook weer een stuk gecompliceerder om uit te legen...
Dus doe nog maar niet...
Anders is het ook misschien snel over met de meter.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » vr 14 jan 2022 20:06

TFJ schreef:
vr 14 jan 2022 20:01

250V wisselstroom.
Het is wisselspanning...
Of gelijkspanning...
ik probeer het correct te leren aan TS
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Dbo
Berichten: 60
Lid geworden op: ma 4 okt 2021 20:23
Locatie: Moorslede, België

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Dbo » vr 14 jan 2022 20:14

Heel erg bedankt, ik weet nu hoe ik het zal aanpakken!

Ik laat jullie morgen zeker meer weten.
Skoda Octavia combi Clever 7-speed automaat en een Knaus Sudwind 450 TU uit 1994

Jaap van Duijn
Berichten: 930
Lid geworden op: za 12 mei 2012 14:24
Locatie: Katwijk ZH

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Jaap van Duijn » za 15 jan 2022 11:13

@Eurotrotter,

Ja zal ik doen, ik keek hiervoor in het boekje van de caravan (Swift) en stond in 't Engels, nam ik stom dom over :)
Fijne dag nog Jaap van Duijn.

Jaap van Duijn
Berichten: 930
Lid geworden op: za 12 mei 2012 14:24
Locatie: Katwijk ZH

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Jaap van Duijn » za 15 jan 2022 11:23

@Morgoth en TS,

En juist daarom leerden en leren wij ieder aan om niet de kabel of wat ook op te pakken maar met de rug van de hand te voelen.
Is wel gevoeliger, maar bij een "schok" krijgen spannen je spieren - ook van of juist van - de hand samen en zou je dus de schok krijgen en aan de kabel blijven hangen.
En natuurlijk een kabel op0 de grond, je stapt er op en prikt deze door kan je ook schok krijgen.
In 1966 in Nigeria een collega zijn vader trapte op de kabel en had stalen splinter in de schoenzool, gevolg dodelijk getroffen.
Steeds voor mij sinds dien geen kabels op de vloer of dekken, altijd op hangen en doe ik nu nog op de campings, op het vervelende af zegt mijn echtgenote, toch blijf ik het doen.
En de ervaring leert hoe hoger de spanning hoe beter beveiligd, maar ook in middel ne hoogspanning worden fouten gemaakt en vallen er doden. En ja ik ben gecertificeerd voor schakelen en herstellingen in middel spanning - tot 15KV.
Niet zenuwachtig worden, weet je het niet haar er iemand bij die wel weet hoe het moet, das veiliger "zeggen ze" .

groeten Jaap van Duijn

Dbo
Berichten: 60
Lid geworden op: ma 4 okt 2021 20:23
Locatie: Moorslede, België

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Dbo » za 15 jan 2022 13:11

Daarnet gemeten, eerst op 230 v ~ in de lasdoos in de keuken en daarna in de badkamer waar de lamp zat. Bij beiden meette het toestel niks. Daarna op 20V in de lasdoos van de keuken 0.5?? In de badkamer waar de lamp zat stond er 16 op de meter.

Hier is de omvormer, er staat 12v op
IMG_20220115_130525.jpg
IMG_20220115_130514__01__01.jpg
Skoda Octavia combi Clever 7-speed automaat en een Knaus Sudwind 450 TU uit 1994

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 24897
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: 3 Fase werkt 2 Fase niet

Bericht door Chris » za 15 jan 2022 13:26

Deze omvormer is denk ik ( weet niet 100% zeker) alleen voor de pomp in gebruik.
60 Watt is daar prima voor maar voor verlichting is dat te weinig.
Wel met een keurige dubbele zekering automaat... netjes.... ( aardlek schakelaars waren toen nog niet in gebruik in caravans.... nu wel)
Daarom denk ik dat alle verlichting in jou caravan op 230 volt zal werken.
En, misschien hier of daar wel een 12 volt lampje wat alleen spanning krijgt als de caravan op de auto is aangesloten.
Dat was in mijn 1987 Knaus destijds.. ik meen 2 stuks 12 volt lampjes totaal.

De draden waar geen spanning op staat.... volg die eens naar het punt waar ze verbonden zijn met andere draden... wat meet je daar?
Laatst gewijzigd door Chris op za 15 jan 2022 13:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Plaats reactie

Terug naar “Elektra”