Gelukt: een mover zonder accu !

Over de verschillende merken, het inbouwen, problemen met movers
PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 16:41

Al jaren erger ik me aan de loodzware accu (Optima Yellow Top 55 Ah) die ten koste gaat van het beperkte laadvermogen. Ik gebruik de mover niet veel maar kan er toch niet buiten, vooral bij het nauwkeurig manoeuvreren tussen 2 bomen e.d. Nu de accu na 10 jaar steeds minder capaciteit heeft, was ik aan een nieuwe toe. Daarbij kwam meteen weer de prikkel naar boven om een alternatief voor de accu te bedenken.
Er is waarschijnlijk geen onderwerp in dit forum waar zoveel over gepraat wordt als de mover accu.
Omdat ik de mover alleen maar gebruik als er netspanning in de buurt is, is de voor de hand liggende gedachte gebruik te maken van deze netspanning.
Op een caravan beurs ben ik gaan praten met verschillende mover leveranciers maar mijn vraag over de toepassing met netspanning werd niet erg serieus genomen. Het meest gebruikte argument tegen was dat van de veiligheid. Nu lijkt mij dit geen sterk punt: tenslotte hebben we tegenwoordig ook verplaatsbare elektrische grasmaaiers en heggenscharen: apparatuur met de bekende oranje snoeren.
Op dit forum was ook eerder een draadje over dit onderwerp - de link kan ik niet meer vinden - en de eind conclusie was dat het niet ging.
Eigenwijs als ik ben een reden om aan de slag te gaan.

De techniek.
Nodig was een 12V voeding met voldoende vermogen. Officiële 12V voedingen (Meanwell etc.) zijn voor hogere vermogens erg duur, maar er is een massa produkt dat aan de eisen voldoet en veel goedkoper is: een PC voeding. Deze zijn in capaciteiten verkrijgbaar tot wel 1000 of 1500 W.
Bovendien hebben deze voedingen het voordeel dat ze op vele manieren beveiligd zijn: tegen overspanning, onderspanning, te hoge stroom, te hoge temperatuur, kortsluiting enz. De PC voeding is gebaseerd op het principe van een geschakelde voeding (zonder grote transformator) waarbij ook bij een veel lagere ingangsspanning het volle vermogen geleverd blijft worden. Dit is op een camping - waarbij de spanning soms kan teruglopen tot slechts 200V - geen overbodige luxe.
Mijn Powrmover 1XL heeft een max. piekstroom van 82A, een stroombegrenzing van 70A en een hoofdzekering van 80A. Omdat mijn caravan (Sprite 390EK) erg licht is wordt dit maximale vermogen normaal nooit gebruikt. uiteindelijk heb ik gekozen voor een 850W voeding, met een rendement van >85%.
Let op: dit is GEEN kant en klare bouw instruktie. Aan de voeding worden veel extra eisen gesteld, waar maar sommige type voedingen aan kunnen voldoen. Zo moet o.a. het gehele vermogen aan de 12V leidingen beschikbaar zijn en moet de 12V voeding als single rail zijn uitgevoerd; je kunt geen verschillende 12V spanningen zonder meer parallel schakelen. De gekozen voeding kon bij 12V 70A continue aan en kortstondig nog hogere piekwaarden. Ik heb een overjarige voeding aangeschaft en was nog geen 100 Euro's kwijt.
De benodigde stroom aan de 230V kant is 12V / 230V * 70A / 0.85 = 4.3A. Ik de praktijk heb ik nooit een stroom gemeten van meer dan 2.5A; bij moveren op Fiamma oprijplaten ca. 2.2A. Wel was ik aanvankelijk bang voor de grote stroompiek bij het inschakelen; deze is wel 20x zo hoog! Vooral bij zwaardere voedingen kan dit een beperking zijn. De aanloop piek duurt echter zo kort (binnen 1 ms), dat dit in de praktijk geen probleem oplevert. Zekering automaten hebben allemaal een vertragende werking. Bovendien hebben inductieve belastingen zoals airco's ook zo'n stoompiek en veroorzaken deze ook geen probleem.
De 12V uitgangsspanning is aan de lage kant: een nieuwe accu levert bijna 13V, maar deze spanning zakt snel in bij een zware belasting of een niet optimale accu. Bij een PC voeding wordt de spanning echter binnen enkele procenten konstant gehouden. De besturing van mijn Powrmover slaat af bij 11.5V spanning; dit was bij de allereerste versie 12.0V; ook een punt om op te letten.

Waar ook op gelet moet worden is de konsekwentie van de hoge stromen in het 12V circuit. Een slechte verbinding of te kleine draaddoorsnede kan gemakkelijk oververhitting en daarmee brand veroorzaken.
Het vervelende van een PC voeding is dat er tientallen leidingen uitkomen. Ik had ook nog de pech dat de aders allemaal zwart waren waardoor ik moest uitzoeken welke aders 12V en welke massa waren. De -12V, +5V, -5V en +3.3V aders en meeste stuurleidingen worden niet gebruikt.
Om de voeding überhaupt te laten werken moeten nog enige aders worden doorverbonden.
Ik ben uitgegaan van 4A/mm2, en bij de 18AWG aderdoorsnede zijn dan ca. 18 stuks aders voor 12V en massa parallel nodig. Alle 12V en massa aders komen bij elkaar in een lasdoos, waar ze met een massief aardings blok worden verbonden en met een 16mm2 of 25mm2 leiding naar de besturing van de mover gaan. Zie de bijgevoegde foto's. De zekering heb ik verwijderd omdat deze wat spanningsval veroorzaakt en de voeding toch al beveiligd is.
De voeding en de lasdoos komen op de plaats van de oude accu en accu lader, ervoor zorg dragend dat de lucht door de ventilator vrij kan toe- en uitstromen. De leidingen zijn zo kort mogelijk gehouden om het spannings verlies zoveel mogelijk te beperken. De voeding is met 2 trekbanden op 2 stukken schuimrubber bevestigd om de trillingen zoveel mogelijk op te vangen.
Op de foto's is nog een kleine, gesealde 12V 7Ah noodstroom accu te zien welke gedurende korte tijd de verlichting en waterpomp van spanning kunnen voorzien in geval van stroomuitval.
Ik heb besloten om voor de PC voeding een aparte, externe 230V aansluiting te maken, dan kunnen de 2
systemen elkaar niet beïnvloeden. Daartoe is de oorspronkelijke externe 12V schakelaar omgebouwd tot een tweede 230V aansluitpunt.
Om de veiligheid aan de netspannings kant te verhogen zijn in de 230V leiding nog een aardlekschakelaar en een extra 6A zekering opgenomen.

Ervaring en aanbevelingen.
Ik heb de nieuwe configuratie in 2015 uitvoerig uitgetest gedurende 2x 2 maanden caravannen en ben nog geen problemen tegen gekomen.
Een genot: geen loodzware accu meer uitbouwen en aan de druppellader leggen. Meer ruimte en vooral gewicht beschikbaar; de PC voeding weegt slechts 2.3 kg!
Voor de veiligheid zorgt mijn vrouw tijdens het moveren dat er voldoende vrije ruimte is voor de netkabel.

Het mooiste is als de industrie een voeding speciaal voor deze toepassing op de markt brengt. Daarbij kan de 12V spanning iets worden opgevoerd, alle overige spanningen worden weggelaten en de voeding worden voorzien van een stevig 12V aansluitblok. Bovendien moet aandacht worden gegeven aan de trillings bestendigheid van de voeding. Tegen beperkte kosten moet dat te doen zijn.
Omdat de industrie hier geen aktie op wil nemen - of er te weinig aan verdient - dacht ik: dan doe ik het zelf maar.
Bijlagen
DSC_3089.JPG
De situatie voor de ombouw.
DSC_3089.JPG (58.77 KiB) 8766 keer bekeken
DSC_3101.JPG
De (krappe) lasdoos met de stugge aansluitingen
DSC_3101.JPG (56.53 KiB) 8766 keer bekeken
DSC_3102.JPG
En de situatie na de ombouw.
DSC_3102.JPG (59.47 KiB) 8766 keer bekeken
Laatst gewijzigd door PetervS op wo 9 mar 2016 17:31, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Conradi
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 15 feb 2015 11:22

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Conradi » wo 9 mar 2016 16:53

Mooie bijdrage!
Prachtig om te zien hoe je het gedaan hebt. Er is hier al weleens over gesproken en regelmatig oppert iemand de mogelijkheid maar jij bent de eerste die aantoont dat het kan thumbup.gif
Adria Adora 613 achter Volvo XC90 T8 Twin Engine

Gebruikersavatar
Jadatis
Berichten: 689
Lid geworden op: zo 23 dec 2007 20:30
Locatie: Haghorst

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Jadatis » wo 9 mar 2016 17:09

Heb vroeger wel eens gerommeld met computer voedingen, maar maximum was toen maar 400 watt.
Zal met de nieuwere dus wel meer zijn.

Als dit door fabrikant als compleet Moversysteem zou worden gemaakt , kan dan ook voor direct een 230 volt movermotor gekozen worden.
Scheelt weer omvormen en dunnere draden mogelijk.
Dan dus geen accu voeding als back up meer mogelijk in dat systeem, alleen aan de paal.

Zelf heb ik weinig verstand van Elektra, dus jouw kennis daarvan heeft er voor gezorgd dat je dit tot een veilig en goed werkend systeem gebracht heb.

Complimenten, Ik houd wel van die onorthodoxe ideën.
over bandendruk, copy en plak in browser .
http://www.caravan-forum.nl/viewtopic.php?f=70&t=9252 over bandendruk voor caravans.
http://www.caravan-forum.nl/viewtopic.php?f=72&t=6954 "Grote serieuse bandendruk en aslastenspel"

PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 17:12

Dank.
Motoren op 230V zou inderdaad mooi zijn, maar dan komt het begrip veiligheid wel weer om de hoek kijken.
Nog een foto ter completering.
Bijlagen
DSC_3094.JPG
De voeding met de gecombineerde aansluitingen
DSC_3094.JPG (61.61 KiB) 8739 keer bekeken

Gebruikersavatar
HarrieK
Berichten: 532
Lid geworden op: zo 5 jan 2014 23:32
Locatie: Oldambt

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door HarrieK » wo 9 mar 2016 17:30

Een leuk idee en respect voor wat je hier hebt uitgedokterd thumbup.gif Maar er zitten wel haken en ogen aan bijv.
Waar ook op gelet moet worden is de konsekwentie van de hoge stromen in het 12V circuit. Een slechte
verbinding of te kleine draaddoorsnede kan gemakkelijk oververhitting en daarmee brand veroorzaken.
Wat zegt de caravanverzekering als je door middel van dit systeem brand veroorzaakt ?

Gebruikersavatar
Micky
Berichten: 38548
Lid geworden op: do 25 mar 2010 23:31
Locatie: Overijssel

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Micky » wo 9 mar 2016 17:32

RE.gif

dat kan ook door een kaars om te stoten, of een peuk uit je lippen op de bank te laten vallen weenie.gif
Volvo V60 B3 R-Design en Saab 9-3 Vector Cabrio 2.0T, Kip KG-45 TLB

PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 17:36

Ik denk niet anders dan als je bij een conventioneel systeem brand veroorzaakt door bijvoorbeeld een onbetrouwbare aansluiting met de accu.

Het is wel zo netjes om mijzelf even kort voor te stellen:
Peter van Soest, 68 jaar. Na vele wereldreizen over mijn schroom heen gestapt en in 2002 een 2e hands caravan (Eriba Puck uit 1988) aangeschaft. De vrijheid van het kamperen beviel zo goed dat deze in 2004 is vervangen door een Sprite 390EK. Als techneut in hart en nieren heb je altijd wel wat te verbeteren aan een caravan; helaas valt er ook steeds meer te repareren.
Ik volg altijd dit forum met belangstelling maar heb tot nu toe nooit een bijdrage geleverd.

Gebruikersavatar
Mstuniek
Berichten: 699
Lid geworden op: zo 14 jan 2007 20:42
Locatie: In het westen des lands

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Mstuniek » wo 9 mar 2016 17:52

Welkom Peter.
Iets wat met crowdfunding van de grond getild kan worden?
Mooi ontwerp.
Adria Altea 492 PU, mover EGO400 - Titanium, Enduro autosteady, Al-ko ATC Trailer Control + ATC-display
Ford Kuga Titanium X PHEV

Gebruikersavatar
HarrieK
Berichten: 532
Lid geworden op: zo 5 jan 2014 23:32
Locatie: Oldambt

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door HarrieK » wo 9 mar 2016 17:53

Welkom op het forum en veel plezier.

PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 18:00

Daar heb ik ook over zitten piekeren; ik heb zelfs overwogen om het te patenteren.
Alles maar eens laten bezinken; er valt later mogelijk - samen met anderen - een inkoop aktie of ombouw aktie te organiseren.
Maar daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. . .

Gebruikersavatar
Jan van Vijven
Moderator
Berichten: 16295
Lid geworden op: wo 16 aug 2006 22:01
Locatie: In de buurt van Bartje.
Contacteer:

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Jan van Vijven » wo 9 mar 2016 18:05

Patent aanvragen? Doe dat dan maar snel, iedereen leest mee...
Land Rover Discovery Sport R-Dynamic SE P300e (309 PK 540 NM) (2023)
Adria Action 391 LH (2023)

PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 18:22

Dat kan niet meer als het eenmaal gepubliceerd is en er zijn aanzienlijke kosten mee gemoeid.
Ik heb bewust besloten om het principe vrij te geven; dan kunnen anderen met hun ideeën misschien nog wel wat verbeteren.
Dat is de meerwaarde van het internet. Er schuilt nog een (overjarige) socialist in mij.

Vliedje

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Vliedje » wo 9 mar 2016 18:47

Dag Naamgenoot, welkom op het forum aflower.gif en dank voor je uitgebreide uiteenzetting. Ik ben zelf zo atechnisch als maar kan, maar zelfs ik begrijp het. Snap eerlijk gezegd niet, waarom de moverfabrikanten het idee niet zelf hebben uitgewerkt. Gat in de markt lijkt mij.

Gebruikersavatar
Micky
Berichten: 38548
Lid geworden op: do 25 mar 2010 23:31
Locatie: Overijssel

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Micky » wo 9 mar 2016 18:57

RE.gif

Vind je? ik vind het super uitgevonden begrijp me niet verkeerd, maar wat weegt dit systeem minder dan 1 van de nieuwe ultra lichte accu's? er kleven ook nadelen aan, doordat de kabel ook rond de caravan "zweeft" tijdens het moveren, ik persoonlijk zou dan al eerder als ik echt een probleem had met die 25kg, de accu zo inbouwen dat hij snel te verwijderen is, je neemt hem dan mee in de kofferbak.

Ik denk niet dat er een hele grote markt voor zou zijn, waarschijnlijk investeren de mover fabrikanten er daarom ook niet in, we mogen er vanuit gaan dat die toch wel een gedegen onderzoek doen naar de behoefte van dit soort oplossingen.

Waar ik enorm veel respect voor heb is dat TS dit zelf heeft gebouwd en dat het werkt, ik denk dan ook dat er bijv. hier op het forum best mensen zijn die het ook willen maken, dus wat dat betreft echt een dikke thumbup.gif
Volvo V60 B3 R-Design en Saab 9-3 Vector Cabrio 2.0T, Kip KG-45 TLB

Gebruikersavatar
Conradi
Berichten: 5090
Lid geworden op: zo 15 feb 2015 11:22

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Conradi » wo 9 mar 2016 19:11

Voordat iedereen een grote markt ziet: PC voedingen worden in bulk (miljoenen) gemaakt en zijn daardoor extreem goedkoop. De duurdere PC voedingen zijn stiller en efficiënter, maar dat speelt niet bij deze toepassing. Kortom, een voeding die op maat voor deze toepassing is gemaakt gaat al snel het veelvoud kosten.
Adria Adora 613 achter Volvo XC90 T8 Twin Engine

Vliedje

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Vliedje » wo 9 mar 2016 19:23

Of het echt een gat in de markt is zullen we nooit weten. Ik vind het in elk geval wel een systeem met meerwaarde, zeker als het tegen een acceptabele prijs kan worden gebouwd. Die ultra light accu's zijn prachtig, maar kosten een lieve duit. De kabel, zal bij het overgrote deel van het moveren niet meer problemen opleveren dan het electriciteitssnoer dat je gebruikt tijdens het grasmaaien of heg snoeien. In mijn optiek dus overkomelijk en een kwestie van mee om leren gaan. Daar staat dan tegenover, dat je nooit bang hoeft te zijn, dat je te weinig vermogen hebt om te moveren. Ik zou het in elk geval serieus overwegen als de meerkosten lager zijn, dan die van een ultralight accu die je bovendien ook ooit weer moet vervangen.

Gebruikersavatar
PD
Berichten: 23431
Lid geworden op: wo 16 jul 2014 11:12
Locatie: Wherever I lay my hat...

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PD » wo 9 mar 2016 19:28

Een creatieve oplossing waarbij 230 V motoren nog beter zouden presteren.
Ondanks dat kies ik voor onze installatie met YellowTop 75 Ah, simpelweg omdat deze meer vrijheid biedt.
Fendt Brillant 650 TF (2018), Land Rover Discovery-5 HSE 3.0 TDV6 Black Edition (2018)

Gebruikersavatar
Micky
Berichten: 38548
Lid geworden op: do 25 mar 2010 23:31
Locatie: Overijssel

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Micky » wo 9 mar 2016 19:35

RE.gif RE.gif

ben je echt bang om zonder vermogen te komen zitten met je mover? daar heb ik nog nooit over nagedacht. wat betreft dat snoer, bij het maaien gooi je hem over je hoofd als het nodig is, ik draai 180 graden bij het op de oprit zetten, je wilt niet steeds over de kabel rijden, dus omstekkeren dan?

Geloof me dat snoer is lastiger dan dat je nu denkt, ik heb wel eens de caravan verzet op de plek terwijl de kabel er al aanzat en dan echt met het zoeken van een betere stand tov de zon.
Maar nogmaals ik denk dat er echt wel mensen zijn die hier blij van worden, maar niet de grote groep en je moet heel veel kosten maken voordat zoiets op de markt is, om het officieel en goedgekeurd te doen kost het zeker hetzelfde als een dure accu, daar ben ik van overtuigt en de praktijk gaat zijn dat je om de zoveel jaar een nieuwe kabel gaat kopen a €80,- omdat je hem toch stuk gaat rijden, tenzij je heem heel consequent dus steeds loskoppelt en om de caravan loopt om hem weer aan te sluiten.
Vlak ook het gewicht van de extra kabel die ook nog eens extra lang moet zijn (vaak heb je kabellengte genoeg als je eenaal op de plek staat, nu moet je de hele plek lengte er nog bij op tellen ) niet uit.
Volvo V60 B3 R-Design en Saab 9-3 Vector Cabrio 2.0T, Kip KG-45 TLB

Ab
Moderator
Berichten: 26726
Lid geworden op: do 30 aug 2007 23:17
Locatie: Midden Nederland

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Ab » wo 9 mar 2016 19:47

Daar heb je zeker een punt.
Dit zou voor velen best kunnen werken.
Voor mij niet.
Ik wil ten allen tijde over de mover kunnen beschikken.
Bij de laatste camping die ik bezocht, moet je eerst de caravan op zijn plek zetten.
Daarna moet je bellen naar de receptie.
Er komt dan (soms snel, soms na een kwartier of een half uur) iemand om de stroomkast open te doen, de meterstand opschrijven en gas aansluiten.
Datzelfde heb ik overigens vaker gehad.
De gewichtsbesparing kan je inderdaad ook realiseren met
een lithium of Lifepo4 accu. Dat blijft ook onder de 3 kg.
Het ligt dus echt aan de campings waar je kampeert of het
voor je werkt of niet.
Ik denk dat deze bedenkingen ook de reden zijn waarom moverfabrikanten er niet aan beginnen.

Op dezelfde camping waar ik was, kwam overigens een streekgenoot vlak bij ons staan.
Zijn accu was een jaar geleden ook slecht geworden.
Sindsdien werkte hij met een powerpack.
Zo eentje die je gebruikt om auto's te starten.
Die had ie altijd in de auto liggen.
Voor movergebruik zette hij dat ding met de twee krokodillen klemmen op 2 aansluitpunten in de caravan.
Het werkte perfect.
Ik heb dat zelf overigens ook wel eens gedaan toen mijn accu door een vergeten lampje echt helemaal leeg was.
Mijn accu wordt ook slecht.
Een powerpack heb ik wel in mijn garage liggen.
Toch ga ik een nieuwe accu plaatsen.
De reden is, dat wij af en toe ook wel eens een paar dagen ergens staan waar geen stroompaal te vinden is.
Nog een reden om voor een zware accu te kiezen.
Die kan langer stroom leveren dan een lithium accu of powerpack.
Een powerpack is wel veruit het voordeligst.
Ruim onder de € 100 voor een goedkope.
Adria Coral Supreme S 690 SC.
Air top Suspension. Alde ( vloer) verwarming,
De reis is het doel.

Gebruikersavatar
Pino
Berichten: 1775
Lid geworden op: do 20 feb 2014 16:50
Locatie: Midden Nederland

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Pino » wo 9 mar 2016 19:54

Ik vind het een prima gevonden oplossing! En met de juiste expertise en veiligheid uitgevoerd.
Vanzelfsprekend de vragen over gedoe met een (lange zware) kabel en het feit dat niet overal stroom is waar je de mover wilt gebruiken.
Maar zeker voor lichtere caravans en een beperkt laadvermogen is dit bruikbaar. Je gooit wat makkelijker 10 kilo kabel in de auto dan een accu uitbouwen van tig kilo.
Hobby Premium 650 UFf getrokken door een Alpina D5 Biturbo

Gebruikersavatar
Jan van Vijven
Moderator
Berichten: 16295
Lid geworden op: wo 16 aug 2006 22:01
Locatie: In de buurt van Bartje.
Contacteer:

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Jan van Vijven » wo 9 mar 2016 20:41

Ik wil niets, TS wel.......
Als je denkt dat je het wiel hebt uitgevonden moet je dat voor je zelf houden alvorens dit publiekelijk te delen.
Land Rover Discovery Sport R-Dynamic SE P300e (309 PK 540 NM) (2023)
Adria Action 391 LH (2023)

PetervS
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 21 aug 2015 19:44

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door PetervS » wo 9 mar 2016 21:25

Nogmaals, ik heb overwogen om het te patenteren maar ervoor gekozen om dit niet te doen.

Het gewicht van de extra kabel begrijp ik niet; er is geen extra kabel maar ik gebruikt de standaard aanwezige kabel.
Deze heb ik in 3 verschillende lengtes waardoor ik altijd uitkom binnen de 70 meter.

de reiziger
Berichten: 589
Lid geworden op: wo 10 jun 2009 21:52

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door de reiziger » wo 9 mar 2016 22:35

Ik heb een tijd geleden hier op dit forum de vraag gesteld of moveren mogelijk was met elektriciteit rechtstreeks van de paal.
De batterij waarmee ik mover is inmiddels 6 jaar.
Mijn caravan stond aan een kant op een gele blok, en om te beletten dat hij een beetje zou van die gele blok bollen, stond er een geel tegenblokje tegen het wiel.
Met de dissel weg van de kant waar de auto er aan kan.
Wel, als op dat ogenblik de batterij de geest geeft, dan sta je daar.

Dus als zo'n spel als nu voorgesteld op de markt komt, dan schaf ik het me onmiddellijk aan.

Om te beletten dat ik over de elektriciteitskabel zou rijden (wat toch niet zo'n probleem is, tenzij op ondergrond met scherpe steentjes) zal ik me wel een tweede aankopen die lang genoeg is om geen problemen te hebben.

Gebruikersavatar
Thei Luijten
Berichten: 582
Lid geworden op: za 28 feb 2009 14:44
Locatie: Roermond

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Thei Luijten » wo 9 mar 2016 23:02

Peter, goed idee, verdient alle eer en vooral goed dat je doorgaat tot het resultaat wat je voor ogen hebt is bereikt.
Voor mij echter niet geschikt, ik bezoek doorgaans kleine minicampings en boerencampings waarbij ik al vaak mijn 40 meter kabel
die ik bij me heb nodig had. Om dan met zo lange kabel zigzaggend te liggen klooien en moeten opletten gaat me iets te ver, mede door het feit
dat ik ervan overtuigd ben dat er binnen enkele jaren zo'n kleine en lichte accu's op de markt zijn die dit idee verzwakken.
In Abs verhaal kan ik me wel vinden.
Toch petje af, goed gedaan jochie zou Rijk zeggen.
Groet,
Thei

Gebruikersavatar
Chris
Berichten: 36118
Lid geworden op: zo 12 feb 2012 16:48
Locatie: Hillegom

Re: Gelukt: een mover zonder accu !

Bericht door Chris » wo 9 mar 2016 23:19

Peter.

Petje af, goed bedacht.
Voors en tegens duidelijk afgewogen voor jou situatie.
Maar.... je schrijft zelf al over het vermogen.
Jou caravan is niet de grote zwaargewicht, dat is het grootste voordeel.
Mijn hutje is duidelijk zwaarder, mijn Powrmover Evo trekt meer stroom, 125 A gezekerd....
Dan komt er een nog veel dikkere powersupply in beeld.
Twee geschakelde voedingen parallel is volgens mij niet mogelijk, dus er moet nog wel een factor 2 gehaald gaan worden.
Kan.... tuurlijk, genoeg elektrische treinen die ook zo werken... maar of het interessant blijft voor de meute....
Evengoed, ik, ook als techneut, heb gewoon voor de Yellowtop gekozen maar neem m'n petje voor je af.

Chris
Een blauw Zweeds reispaleis met een witte Duitse sleurhut aan de haak.

Plaats reactie

Terug naar “Movers”